Grill z jednego pnia



Znalazłam coś co mnie lekko rozśmieszyło swoją prostotą: grill z jednego pnia drzewa. Właściwie można by to nazwać także paleniskiem z jednego pnia drzewa. Wszystko zależy od tego jak zostanie użyte.

 Do przygotowania potrzebujemy jeden pień drewna, wysoki na około 50-60 cm, piłę do drzewa, podpałkę i właściwie tyle. Pień drzewa nacinamy w sposób zaprezentowany na zdjęciu.

W powstałe szczeliny upychamy do samego dna papier oraz drzewne wióry i podpalamy go.

Gdy nasze ognisko już się rozpali możemy zacząć przygotowywanie posiłku.

 

 Pod koniec trzeba bardzo uważać aby się samemu nie podpalić lub nie oparzyć. Dla patelni czy rondla też może się to skończyć różnie.

 

 

Pod koniec pniak może służyć już tylko za ognisko, na przykład do pieczenia kiełbasek.

 

Źródło wszystkich zdjęć

4 thoughts on “Grill z jednego pnia

  1. To akurat wydaje mi się niesamowitą głupotą :/ ani to kreatywne ani mądre nie radziłabym tak eksperymentować 😉
    Pozdrawiam

    • cóż, podobno każdy ocenia świat i widzi przez pryzmat siebie i swojej wiedzy.
      Mnie się podoba i nie uważam tego za żadną głupotę.

  2. To jest pradawny typ ogniska, a w tym przypadku grilla. Wymyślony i sprawdzony przez naszych przodków. Polecam poszukać na Youtube filmy o bushcraft’owych ogniskach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>