Jak zrobić pisanki cz.2

Bookmark this on Google Bookmarks
Bookmark this on Yahoo Bookmark
Bookmark this on Delicious
Share on LinkedIn
Share on Facebook


pisanki-wydrapywane-1

http://www.zamosconline.pl/fotofull.php?imp=163&zd=19

Dzisiaj opowiem troszkę o naturalnych barwnikach do pisanek oraz o tym jak zrobić pisanki – wydrapywanki. Pisanki w naszym kraju mają nieco ponad wiekową tradycję, pojawiły się bowiem w początkach XX wieku. Jak pisałam wcześniej głównie były to pisanki farbowane z użyciem wosku – stąd właśnie nazwa pisanka – ponieważ znaczenie woskiem to właśnie pisanie, oraz wydrapywane w uzyskanym wcześniej zafarbowaniu jajka.

pisanki-wydrapywane-2

http://www.mmlodz.pl/355744/2010/4/2/tajemnica-skrobania-jajek?category=news

Jak tworzono barwniki? W bardzo prosty sposób – używano tego, co nam natura sama w swej obfitości ofiarowuje. Używano suszonej kory, kwiatów, szyszek itp.

Kolor żółty uzyskiwano poprzez gotowanie jajek w wywarach z liści brzozy, olchy oraz młodej jabłoni, suchych łupinek cebuli, igieł modrzewiowych, zasuszonych kwiatów polnych jaskrów oraz rumianku. Aby uzyskać jasne odcienie, czyli właśnie żółty kolor – najlepiej używać jaj o jasnej a jeszcze lepiej białej skorupce.

Jasno żółte kolory uzyskamy poprzez gotowanie jaja ze skórką pomarańczową, cytrynową lub ze zmielonym kminkiem.
Kolor czerwony wydobywano z wywaru kory dębu, szyszek olchy, owoców czarnego bzu, suszonych jagód oraz suchych łupinek cebuli.
W celu uzyskania koloru różowego jajka barwiono w soku z buraka (mocno rozrzedzony wodą daje efekt jasnego różu a długie moczenie w czystym soku buraczanym może nam dać nawet kolor czerwony)
Aby uzyskać kolor pomarańczowy jaja należy moczyć w soku lub po prostu miąższu drobno startej marchewki lub zgniecionej dyni
W celu pozyskania koloru brązowego używamy łupin orzecha (tych zielonych, zasuszonych rok wcześniej) oraz igieł jodły.
Kolor beżowy możemy uzyskać poprzez moczenie jaja w bardzo mocnym wywarze herbaty
Kolor niebieski pojawi się na naszych jajkach gdy do farbowania użyjemy barwnika z owoców tarniny, lub poprzez gotowanie z liśćmi czerwonej kapusty – tutaj najlepsze są liście zewnętrzne.
Piękny intensywny fiolet (oczywiście intensywność zależna jest od stężenia naparu oraz jego jakości i długości barwienia) otrzymamy z płatków ciemno bordowej malwy.
Zieleń można uzyskać z trawy, pokrzywy, liści barwinka, młodego żyta, kory brzozowej oraz wywaru z jemioły.
Kolor czarny barwnika da nam wygotowanie szyszek olchy.
Wszystkie powyższe składniki można używać pojedynczo więc nie powinno być problemu z pozyskaniem większości kolorów.
Oczywiście można także poeksperymentować i pomieszać składniki dające rożne kolory. Mieszając łupiny orzecha i cebuli, gdzie cebuli jest więcej, uzyskujemy piękny złoty kolor.
I na koniec omawiania naturalnych barwników powiem ważną rzecz: do każdego barwnika dobrze jest dodać trochę octu, gdyż to sprawi, że kolory będą trwalsze i nie zmyją się.
Są dwa sposoby barwienia pisanek: na zimno i na gorąco.
W sposobie na zimno ugotowane jajka namacza się w uprzednio przygotowanym wywarze w wybranym kolorze. Czas zanurzenia zależy od tego w jakim odcieniu chcemy kolor uzyskać. Zanurzenie może trwać kilka sekund lub kilka godzin. Jajka należy obracać bo może zdarzyć się tak, że nie ufarbuje się równomiernie.
W barwieniu na gorąco nasze składniki do barwnika gotujemy razem z jajkami. Pod wpływem ciepła barwnik wsiąka w skorupkę i uzyskamy dużo bardziej intensywne barwy.
Jak pisałam wcześniej aby zabezpieczyć kolor przed wyblaknięciem i nadać jaju połysk należy je natrzeć oliwą.
Aby wykonać wydrapywankę najpierw należy jajo zafarbować. Kolejnym etapem jest wydrapanie wzoru na jaju. Jednokolorowe, nieozdobione jajo zwane jest kraszanką. Do wydrapywania można użyć jakiegoś przyrządu – ja osobiście proponuję użyć np. nożyka do papieru. Można to także wykonać igłą. Wydrapanie jednego jajka w skomplikowany wzór zajmuje wprawnej osobie około 2 godzin.
Innym sposobem wykonania tego rodzaju pisanek jest wydrapanie wzoru przed użyciem barwnika. Po takim zabiegu wzór zabarwia się na ciemniejszy kolor.
pisanki-wydrapywane-5

http://www.gornicza.com.pl/?mod=Periodics&acn=exeConcrete&id=1472

10 thoughts on “Jak zrobić pisanki cz.2

  1. Pingback: Anna

    • W ostatnim zdaniu napisałam, ze znalazłam je w sieci. Występują jednak w tylu miejscach, że trudno jest określić autora. Jeśli jednak znasz autorów tych drapanek to będize mi miło jesli tą informacja się podzielisz.
      Pozdrawiam

  2. Pingback: P is for Pisanki (Polish Easter Eggs) | melinda hagenson

Add Comment Register



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>