Zimna porcelana

Bookmark this on Google Bookmarks
Bookmark this on Yahoo Bookmark
Bookmark this on Delicious
Share on LinkedIn
Share on Facebook


http://pazanda.uz/forum/index.php?topic=2350.0

Masa nazywana zimną porcelaną jest bardzo wdzięcznym materiałem do tworzenia figurek, kwiatów czy biżuterii. Po wyschnięciu nadaje się do malowania, rzeźbienia i żłobienia. Jest o wiele ciekawszym tworzywem niż masa solna  i masa papierowa. Jest wiele przepisów na jej wykonanie ale ja zamieszczę najpopularniejszy, który tylko nieznacznie jest w sumie zmieniany

http://vk.com/annavolchikhina?z=album-44256840_168487107

Potrzebne będą

  • miarka kleju wikol
  • miarka mąki ziemniaczanej, ale może to być też skrobia kukurydziana (skrobia a nie mąką)
  • łyżka oliwki lub gliceryny
  • odrobinę olejku zapachowego, może to być też sok z cytryny lub ocet, ponieważ wikol nadaje masie dość nieprzyjemny zapach.
  • można dodać też trochę białej farby akrylowej.
Składniki należy dokładnie wymieszać a następnie podgrzewać w jakimś naczyniu o dość szerokim dnie, po to, aby jak najszybciej wyparowała z niego woda. Wszystko trzeba bez przerwy mieszać. Masa musi stanowić zwartą całość ale musi być też plastyczna. Najlepiej doprowadzić ją do konsystencji rozgrzanej plasteliny. Podpowiedź jest taka, że musi stać się kleista.
Masę wyciągamy na blat, ale blat musi być podobnie jak dłonie bardzo obficie posmarowany kremem do rąk. Ma tendencję do przyklejania się. Trzeba ją dobrze wyrobić i przy okazji można ją zafarbować na potrzebny kolor. Jeśli chcesz masę wykorzystać to pamiętaj o tym, że musisz ją bardzo dokładnie zawinąć w folię spożywczą (tą przezroczystą a nie aluminiową) i trzymać w lodówce. Masa zawiera klej i dlatego szybko twardnieje. Cokolwiek robiąc ze świeżą masą musimy mieć nasmarowane dłonie. Elementy klejone są wikolem. Po wyschnięciu wszystko można pomalować ale też można to z powodzeniem rzeźbić.

http://www.modugno.com.br/Produtos/Revistas/Jan_RevEspe04.html

6 thoughts on “Zimna porcelana

  1. Pingback: Zimna porcelana bez gotowania | Kreatywne tworzenie

  2. Dzięki, robiłam kilkakrotnie masę na gorąco zawsze z rezultatem grudek i garnka nie do umycia… Dzięki za ten przepis – będę próbować :)

    • Niestety na tej fotce nic nie widać ;) Ja używam vikolu z wiaderka litrowego, który nazywa się elastyczna spoina ale myślę, że każdy vikol jest dobry :D

    • Nie jest lepsze :P to kropka :D
      Miarka to jest umowna rzecz. Może to być płaska łyżka stołowa albo szklanka. Wszystko zależy od tego jak dużo masy chcesz uzyskać. Miarka to tak dla oznaczenia proporcji jak przy proporcjach naszej flagi 5:8 czyli krótszy bok to 5 jednostek np cm metrów a dłuższy to 8 jednostek :) To Ty ustalasz sobie miarkę i się jej trzymasz przy tym wykonywaniu masy. :)

Add Comment Register



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>